O Gece Gökyüzüne Bakmayı Sakın Unutmayın: Türkiye’den Görülecek Meteor Yağmuru için Tarih Belli Oldu!

Herkesin heyecanla beklediği halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak nitelendirilen meteor yağmuru bu kez Türkiye’den de görülecek. Gökyüzünde gök taşlarının ateş topları gibi görüneceği o tarihi kaçırmak istemiyorsanız detaylar içeriğimizde??

Yılda 8 kez gerçekleşiyor, o da bu hafta!

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG) 2023 Gök Olayları Yıllığı’ndan alınan bilgilere göre; binlerce yıl öncesine dayanan kuyruklu yıldızların geçişleri sonucunda oluşan ve gök taşı yağmuru olarak adlandırılan olaylar, her yıl dünyamızda 8 defa gerçekleşiyor. Bu gök olayları Quadrantid (Dörtlük), Lyrid (Çalgı), Eta Aquarid (Eta Kova), Delta Aquarid (Delta Kova), Perseid (KahramanPerce), Orionid (Avcı), Leonid (Aslan) ve Geminid (İkizler) isimleriyle anılıyor. Bu olaylar, yıldızların geçişleri sonucunda bıraktıkları artıkların dünyamıza ulaşmasıyla meydana geliyor.

Dünya atmosferine son derece hızlı bir şekilde giriş yapan gök taşları, sürtünme etkisiyle yanarak meteor yağmurlarını meydana getirir. Bu olayların en çarpıcı örneği, 14 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e dek devam eden Perseid, yani halk arasında bilinen adıyla Perse gök taşı yağmurudur

Bu gök taşı yağmuru, yıldızların arasında parıldayarak gökyüzünün eşsiz bir manzarasını oluşturur. Bu süre zarfında, gökyüzüne bakan herkes bu muhteşem gösteriyi izleme fırsatı bulur.

Şimdi asıl gündemimiz Perseid’in en yoğun görüldüğü gün! Sonunda belli olan o tarihlerde gökyüzünde gök taşları, ateş topları gibi görünecek.

Perseid’in en yoğun görüldüğü gün ise bu yıl 12-13 Ağustos gecesi olacak. Bu tarihlerde göğe başınızı kaldırmayı unutmayın.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş ve Bilim Merkezi’nin düzenleyeceği, gökyüzünün eşsiz güzelliklerini sergileyen meteor yağmurunu izlemek üzere bir yer belirlendi. Bu doğa olayını en iyi şekilde tecrübe etmek için, parlak ışıkların olmadığı, geniş bir gökyüzü panorama görüntüsüne sahip olan ve ideal olarak şehir ışık kirliliğinden olabildiğince uzak bir gözlem noktası seçmekte fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x